2024 Konut Piyasası: Yatırım Geri Dönüş Süreleri Kısalıyor

Konut fiyatlarında reel gerileme sürerken kiraların aynı oranda düşmemesi yatırımların geri dönüş süresini kısalttı. Türkiye genelinde konut satışları 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,6 artarak 1 milyon 478 bin 25 adede ulaştı. Emlakjet, konut fiyatlarındaki değişimleri ve yatırım geri dönüş sürelerini içeren raporunu yayımladı.
Emlakjet'in raporuna göre, konut fiyatlarında en yüksek değişim İstanbul'da yaşandı. İstanbul'da konut fiyatları yüzde 7 oranında artış gösterdi. Manisa ve Balıkesir’de ise sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 3 oranında artış kaydedildi. İzmir'de ise artış yüzde 1 seviyesinde gerçekleşti.
Aydın'daki satılık konut fiyatları ise yüzde 5 oranında geriledi. Kiralık konut fiyatları artışında ise İzmir yüzde 5 ile ilk sırada yer aldı. İstanbul ve Manisa yüzde 3 ile onu takip etti. Aydın ve Konya'da ise yüzde 3'lük düşüş yaşandı.
Geri Dönüş Endeksi (GDE) verilerine göre, Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde yatırımın geri dönüş sürelerinde kısalma yaşandı. Ankara'da geri dönüş süresi 12 yıla düşerken, İzmir ve İstanbul'da ise geri dönüş süreleri 16 yıla geriledi. Bu alanda, 2023'ün aynı dönemine oranla Ankara'da yüzde 14, İzmir'de yüzde 11 ve İstanbul'da yüzde 6 oranında düşüş kaydedildi.
Yatırımcılar için geri dönüş sürelerinin kısalması, konut alımını cazip hale getiriyor. Bu durum, yatırımcıların daha hızlı kazanç elde etmelerini sağlıyor. Özellikle büyük şehirlerdeki konut yatırımları, artan talep ile birlikte daha da önem kazanıyor.
İlgili anket verilerine göre, gayrimenkul seçiminde katılımcıların yüzde 37'si merkezi konumu, yüzde 34'ü ise fiyatı öncelikli faktör olarak belirtti. Fiziksel durum ve özellikler yüzde 15, yatırım potansiyeli yüzde 11, ulaşım ve altyapıya yakınlık ise yüzde 3 oranıyla daha az seviyede önem arz etti.
Son bir yılda gayrimenkul piyasasında kullanıcıların yaşadığı en büyük zorluk ise yüzde 48 ile yüksek fiyat olarak öne çıktı. Katılımcıların yüzde 34'ü uygun seçenek bulamamaktan, yüzde 9'u ise süreçlerin uzunluğundan şikayet etti.
Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, 2024'ün gayrimenkul sektörü için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, konut satışlarının son yılların en yüksek seviyelerine ulaştığına işaret eden İdikat, gayrimenkulün Türk halkı için hala güvenli bir yatırım aracı olduğunu vurguladı.
İdikat, 2024'te faiz oranlarının yüksek seyretmesi nedeniyle ipotekli satışların sınırlı kaldığını, bu durumun sektörün büyüme potansiyelinin tam anlamıyla ortaya çıkmasını engellediğini aktardı. 2025'te faiz oranlarının düşmesiyle birlikte ipotekli satışlarda önemli bir artış bekleniyor.