Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıklamasının ardından piyasalara sürpriz yaptı. Banka, beklentilerin de üzerinde 250 baz puanlık faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 50’den yüzde 47.5’e çekti. Faiz indirimi sonrası gözler piyasalara çevrildi. Bu durum, borsa ve döviz kurlarında dalgalanmalara yol açtı.
Uzun bir süredir faiz indirimini fiyatlayan borsa, perşembe günü faiz kararı sonrası 10 bin puanın altına inse de, cuma günü yeniden toparlanma gösterdi. Kısa süreli dalgalanma yaşayan dolar kuru ise 35 TL seviyelerinin üzerinde tutunuyor. Öte yandan, altın fiyatlarında son dönemde baskı dikkat çekiyor.
Geçen hafta Noel tatili nedeniyle piyasalarda sert hareketlere rastlanmadı. Ancak cuma günü altında rüzgar tersine döndü. Faiz indiriminin piyasalara etkisi, yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. Ekonomist Hikmet Baydar, “Faiz indirimi piyasa beklentilerinin en üst kısmında gerçekleşti” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Baydar, faiz indiriminin borsaya etkisinin iki yönlü olduğunu belirtti. Birincisi, alternatif getirinin azalması nedeniyle borsaya eğilimin artması, diğeri ise borsa şirketlerinin finansman giderlerinin azalacak olması nedeniyle karlılığa olan pozitif etkisi. Bu durum, yatırımcıların borsa yönelimini artırabilir.
İkinci neden, geleceğe yönelik karlılık beklentilerini artırırken şirketlerin hedef fiyatlarının yukarı çekilmesine neden olmaktadır. TCMB faiz indiriminden sonra daha güçlü bir görünüm gösteren borsa, yeniden teknik anlamda yukarı sinyalleri vermeye başlamıştır. Bu nedenle 10.283 seviyesine kadar zorlanmadan çıkabileceğini düşünüyoruz.
Ocak ve şubat aylarında düşüş beklenen enflasyon verileriyle beraber, yıllık TÜFE’nin %40’ın altına inmesi durumunda TCMB'nin tekrar faiz indirimi yapabileceği öngörülüyor. Bu gelişmeler, borsada yukarı hareketlerin devam etmesine zemin hazırlayabilir.
Ons altında orta vadeli aşağı sinyalleri devam ettiğinden 2580 dolar seviyesini test edebileceği düşünülüyor. Gerek Fed faiz indirimlerinin zorlaşması gerekse Donald Trump'ın güçlü dolar istemesi bu etkiyi yapıyor. Ancak jeopolitik riskler ana belirleyici olacak.
Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi veya İsrail’in bölgede katliamcı ve işgalci zihniyetini bırakması durumunda altında sert düşüşler görülebilir. Gram altında da ons altın hareketine benzer bir hareket olacağı öngörülüyor. Şimdilik 2911 lira seviyeleri çok önemli bir destek.
Faiz indirimleri kurların yükselmesini tetikleyebiliyor olsa da, gelen yabancı yatırımcıların beklentileri dahilinde olması ve enflasyondaki düşüşe paralel faiz indirimlerinin devam edeceğinin düşünülmesi TL’den dövize geçiş yerine, aksine dövizden TL'ye geçişi daha fazla motive edebilir.
Şimdilik reel getiri enflasyonun üzerinde olduğu sürece yabancı yatırımcının pozisyon kapatıp dövize geçmesini beklemiyoruz. O yüzden faizler kademeli indikçe ve reel getiri sağladıkça dövizde agresif bir yükseliş söz konusu olmayacaktır.
Dolar/TL’de 34,95 seviyesi kritik bir seviye olup altına sarkması satışların daha da artabileceği anlamına gelebilir. O yüzden 3 gündür gelen orta vade aşağı sinyalleri nedeniyle aşağı yönlü hareketlere karşı tedbirli olmakta fayda var. Dolar/TL’nin 34.74 seviyesinde ise önemli bir desteği bulunmaktadır.
Yukarıda 35.30 TL seviyeleri çok önemli. Kısa süre içerisinde bu seviyelerin üzerine çıkmasında satışların gelme ihtimali fazladır. Yatırımcılar, piyasalardaki gelişmeleri dikkatle izlemeye devam etmektedir.