TCMB Faiz İndirimleri ve Ekonomik Etkileri Üzerine Değerlendirmeler

TCMB Faiz İndirimleri ve Ekonomik Etkileri Üzerine Değerlendirmeler
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 250 baz puan düşürerek %42,50 seviyesine çekti. Uzmanlar, enflasyon riskleri nedeniyle indirimlerin sınırlı kalabileceğini belirtiyor.

TCMB Faiz İndirimleri ve Ekonomik Etkileri Üzerine Değerlendirmeler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek %42,50 seviyesine çekti. Uzmanlar, bu faiz indirimine gerekçe olarak şubat ayına ilişkin düşük enflasyon rakamlarını gösteriyor. Ancak, enflasyona dair risklerin varlığı, faiz indirimlerinin beklenenden daha sınırlı kalabileceği yönünde değerlendirmelere neden oluyor.

Enflasyon Eğilimi ve TCMB’nin Para Politikası

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin enflasyon eğilimi hakkında olumlu değerlendirmeler yapmaya devam ettiğini belirtti. Ancak, büyüme görünümüne dair daha temkinli bir yaklaşım sergilendiği vurgulandı. Kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının makroihtiyati adımlarla destekleneceği ifade edildi.

Bürümcekçi, likidite koşullarının yakından izlenerek sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edeceğini belirtti. Bu durum, kısa vadede yeni bir tedbir öngörülmediği anlamına geliyor. Merkez Bankası'nın enflasyonun seyrine dair net bir sinyal vermediği ancak faiz indirimlerinin sürebileceği mesajını verdiği vurgulandı.

Döviz Kuru ve Mevsimsel Etkiler

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB’nin 250 baz puanlık faiz indirimlerini beklentiler doğrultusunda gerçekleştirdiğini ifade etti. Drimal, 'Merkez Bankasının faiz indirimi şubat ayındaki düşük TÜFE rakamları ve liranın son bir haftadır dolara karşı istikrarı sayesinde mümkün oldu.' şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

TCMB’nin iç talebin enflasyonu düşürücü etkisinin sürdüğünü düşündüğünü belirten Drimal, iç talebe yönelik politikaların mümkün olduğunca kısıtlayıcı kalmasının önemine dikkat çekti. Liranın hala güçlü bir yatırım aracı olarak görüldüğünü vurguladı ve 'Genel olarak lirayı hala beğeniyoruz ve dolar/TL'nin mevsimsel para girişleri nedeniyle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde istikrarlı bir seyir izlemesini bekliyoruz.' dedi.

Bize Ulaşın