Türkiye İhracatında Rekabetçilik Sorunları ve Hedefler

img
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ihracat rakamlarının artışında sorun olmadığını, asıl sıkıntının rekabetçilik ve kârlılıkta yaşandığını belirtti. İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu ise 2025 için 14 milyar dolarlık hedef koyduklarını açıkladı.

Türkiye İhracatında Rekabetçilik Sorunları ve Hedefler

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’de ihracat rakamlarının artışında bir sorun olmadığını, asıl sıkıntının rekabetçilik ve kârlılıkta yaşandığını belirtti. Gültepe, 1.5 yıldır süren sıkıntıların yüzde 90’ının hâlâ devam ettiğini ifade etti. Özellikle rekabetçilik konusunun sektörlerde büyük bir problem olduğunu vurguladı. Uygulanan programların ihracat tarafında sıkıntılar yarattığını belirten Gültepe, Mart ayında tarihi bir rekor kırıldığını ancak alt kırılımlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Rekabetçilik ve Kârlılık Sorunları

Gültepe, enflasyon ile dövizdeki artış arasındaki korelasyonun sağlanması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de daha hızlı büyüyebilme yönünde bir enerji olduğunu kaydederek, asgari ücret artışının yüzde 467 olmasına karşın kur artışının yüzde 160 civarında kaldığını belirtti. Bu farkın olmaması gerektiğini ve daha paralel bir artışın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Gültepe, TİM ve ihracatçı birlikleri olarak iyi bir performans sergilediklerini ancak bu başarıyı kârlılıkta göremediklerini yineledi. Yılmadan çalışmaya devam edeceklerini belirten Gültepe, Mayıs ayında beş ülkeye ziyaretler yapacaklarını ve Amerika ile yeni bir sayfa açacaklarını ifade etti.

İDDMİB ve Hedefler

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün zorlu piyasa koşullarına rağmen 12.7 milyar dolarlık ihracatla yılı tamamladığını açıkladı. İhracatçıların yüksek faiz ve düşük kur ile dışarıda düşük talep nedeniyle zor bir yıl geçirdiğini belirtti. Bu yıl ise daha olumlu bir tablo beklediklerini ifade etti.

2025 yılı için 14 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koyduklarını belirten Tecdelioğlu, bölgedeki normalleşme ve yeni fırsatların bu hedefe ulaşmalarını sağlayacağını kaydetti. Türkiye’nin üretimden gelen gücünü kullanmak istediklerini vurguladı ve ihracata yönelik çalışan sektörlerin pozitif bir ayrım ve desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Avrupa Pazarında Fırsatlar

Tecdelioğlu, Avrupa pazarından son iki ayda olumlu sinyaller geldiğini belirtti. Avrupa metal sanayi PMI verilerinin daralmanın yavaşladığını göstermesinin Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Avrupa'nın içindeki sıkıntılara rağmen küçük sipariş adetlerinde bir artış olacağını öngördüklerini belirtti.

Türkiye’nin lojistik yakınlığı, güçlü bankacılık sistemi ve uzun yıllardır Avrupa ile iş yapıyor olmasının avantajlarını kullanarak ihracatı artırabileceklerini düşündüklerini ifade etti. Avrupa Birliği içinde derinleşmenin daha fazla fırsat yaratacağını ve ihracatı artırabileceğini belirtti.

Bize Ulaşın