Yazlık Piyasasında Fiyatlar Düşüşe Geçiyor: 2023'te Talep Artışı ve Kiralık Konutlar

Yazlık Piyasasında Fiyatlar Düşüşe Geçiyor: 2023'te Talep Artışı ve Kiralık Konutlar
Pandemi ve deprem sonrası yazlık bölgelerdeki talep artışı, fiyatların yükselmesine neden oldu. Ancak 2023'te fiyatlar daha makul bir seyir izliyor. Kiralık konutlara olan talep de artış gösterdi.

Yazlık Piyasasında Fiyatlar Düşüşe Geçiyor: 2023'te Talep Artışı ve Kiralık Konutlar

Pandemi ve deprem felaketi sonrasında yazlık bölgelere olan talep artmış, fiyatlar da çok hızlı yükselmişti. Ancak bu yıl fiyatlar, geçmiş yıllara göre daha makul bir seyir izliyor. Özellikle Muğla ve Antalya gibi bölgelerdeki talep canlılığını koruyor. İstanbul'daki deprem sonrası fiyatlarda yüzde 10'a yakın bir artış gözlemlendi. Sezonluk kiralıklar da hareketlendi.

Tercih Edilen Beldeler

EVA Gayrimenkul Değerleme Direktörü Filiz Akkaya, yazlık piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu yıl Bodrum, Çeşme, Urla, Ayvalık, Kuşadası, Antalya-Fethiye aksı ile Çanakkale sahil şeridine olan talebin öne çıktığını belirtti. Üst gelir grubunun Muğla'da Bodrum, İzmir'de Çeşme/Alaçatı ve Urla'yı tercih ettiğini ifade etti.

Akkaya, “Bu bölgelere erişemeyen kesim Muğla'da Fethiye, İzmir'de Seferihisar, Foça, Dikili-Çandarlı, Aydın'da Kuşadası ve Didim, Kuzey Ege'de Edremit'i tercih ediyor. Ayrıca Antalya'da Kemer-Lara-Belek aksı, Side ve Alanya yazlık tercih edilen bölgeler olarak öne çıkıyor” dedi.

Daha Gerçekçi Olacak

Yazlık beldelerde başta pandemi olmak üzere farklı ülkelerden gelen göçün etkisi ile başlayan fiyat artışının bu yıl daha sakin ilerlediğini belirten Akkaya, yazlık fiyatlarının 2025'te balonun erimesiyle daha gerçekçi ve ulaşılabilir olmasını beklediklerini ifade etti. Akkaya, “2025 yılında yazlık fiyatlarında Ege ve Akdeniz bölgesinde 2024 yılına göre ortalama yüzde 20-40 artış gözleniyor” dedi.

Akkaya, yazın gelmesiyle fiyatların bir tık daha artacağına dikkat çekti. Lüks projelerde artış daha fazla olmakla beraber mütevazı yazlıklarda daha düşük değer artışı olduğu izleniyor.

İki Haftada Yüzde 10 Yükseldi

İstanbul'daki deprem sonrasında müstakil ve yazlık konutların ilan fiyatlarının son iki haftada yaklaşık yüzde 10 civarında artış gösterdiğini söyleyen Akkaya, “Başta Bodrum, Çeşme, Urla, Marmaris, Fethiye, Datça gibi yerlerde konut talebi yükseldi” dedi. Artan talep, sınırlı arzla birleşince konut fiyatlarında özellikle Ege kıyılarında yukarı yönlü baskı oluşturdu.

Akkaya, Muğla'nın sahil kasabalarında, Çeşme'de, Foça'da, Kaş'ta artık tek katlı müstakil ev bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini belirtti. Bu durum, yazlık konut piyasasında ciddi bir rekabet oluşturuyor.

Kiraya Talep Daha Fazla

Deprem sonrasında satın alma gücü yetmeyen, geçici taşınmayı düşünenlerin kiralık konutlara yöneldiğini ifade eden Akkaya, “Bu da yazlık ve müstakil konutların kiralık fiyatlarının son iki haftada artmasına neden oldu” dedi. Talep artışı ve enflasyon gibi ekonomik faktörler nedeniyle kiraların hâlâ yüksek seviyelerde seyrettiğini kaydetti.

Akkaya, bazı bölgelerde fiyatların bir miktar stabil hale geldiğini belirtirken, kiralık konut arayışının devam ettiğini vurguladı. Kiralık konut fiyatlarının artışı, yazlık bölgelerdeki talebi daha da artırıyor.

Fiyat Yelpazesi Geniş

Sezonluk 3-4 aylık kira ücretlerinin 250 bin TL'den başlayarak ortalama 5 milyon TL'ye kadar çıkabildiğini belirten Akkaya, lüks yazlıklarda ortalama fiyatların ciddi değişkenlikler gösterdiğini ifade etti. Haftalık kiralamalarda ücretlerin 15 bin TL ile 330 bin TL arasında geniş bir yelpazede değiştiğini görüyoruz.

Akkaya, günlük kiralamalarda ise lüks bir villanın günlük kiralama fiyatının 10 bin TL'yi bulabileceğini, daha mütevazı seçeneklerde fiyatların günlük 3 bin TL ile 6 bin TL arasında değiştiğini belirtti. Bu durum, yazlık konut piyasasında çeşitliliği artırıyor.

Almak İsteyenler Erken Davrandı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bodrum Başkanı Sevil Ece Gümüş, İstanbul'daki depremden sonra alım yapmak isteyenlerin talebinin daha erkene çekildiğini söyledi. Deprem sonrası fiyatlarda çok nadir yükselişler olduğunu ifade eden Gümüş, “Yüzde 10 gibi artış yapanlar oldu” dedi.

Gümüş, “Zaten Bodrum bölgesinde fiyatlar ortalamanın üstünde ve nakit çalışılıyor. Mevduat faizleri de halen yüksek olduğundan alıcılar nazlı” diye konuştu. Yıllık kiralamalarda hareketliliğin olduğunu belirten Gümüş, kiralıkta arayışın devam ettiğini vurguladı.

Daha Güvenli Eve Geçmek İçin Satanlar Var

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Ümit Utku Mete, İstanbul'daki deprem sonrasında bölgedeki bazı evlerde fiyatlarda yüzde 5-10 hareket olduğunu ancak büyük oranda değişiklik yapılmadığını söyledi. İstanbul'da yatırım yapmak isteyenlerin bölgedeki mülklerini satmaya başladığını belirtti.

Mete, “İstanbul'da eski binalarda oturanlar yazlıklarını satıp, daha sağlam, daha güvenilir binalara geçmek için buradaki mülklerini satışa çıkarıyor. Bu anlamda çok talep aldık” dedi. Yabancıların da bölgeden yavaş yavaş çekilmesiyle yazlık bölgelerde eskiye dönüşün başladığını ifade etti.

Bize Ulaşın