Antalya Havalimanı Yeni Terminal Binaları ile Yolcu Kapasitesini Artırıyor

Antalya Havalimanı'nın yeni terminal binaları, yolcu kapasitesini 35 milyondan 82 milyona çıkararak, İstanbul Havalimanı'ndan sonra Türkiye'nin en yüksek yolcu kapasitesine sahip ikinci havalimanı olma özelliğini kazanacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, açılışın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirileceğini duyurdu. Yeni terminal binaları, hem havacılık hem de turizm alanında önemli bir projeyi temsil ediyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nın dış hatlar terminalinin 224 bin metrekareye, iç hatlar terminalinin ise 75 bin metrekareye çıkarıldığını belirtti. Bu genişleme ile birlikte, havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 82 milyona yükselecek. Uraloğlu, "90 milyon yolcu kapasiteli İstanbul Havalimanı'ndan sonra yolcu kapasitesi en yüksek 2. havalimanı olacak" dedi.
Yeni terminal binalarının açılışı, Türkiye'nin havacılık alanındaki gelişimini simgeliyor. Uraloğlu, "Yarın, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Antalya Havalimanı’mızın yeni terminal binalarının açılışını gerçekleştirerek, ülkemizin hem havacılık hem de turizm alanındaki önemli projelerinden birini daha milletimizin hizmetine sunmanın gururunu yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, günümüzde ulaşımın sadece bir yerden bir yere gitmek olmadığını, aynı zamanda zamanı en verimli şekilde kullanmak anlamına geldiğini vurguladı. Modern toplumlar, hayatlarını hız odaklı bir yaklaşımla düzenlerken, havayolu ulaşımının bu talebi karşılayan en güçlü araçlardan biri haline geldiğini belirtti.
Havayolu, mesafeleri kısaltmanın ötesinde, kültürel bağları güçlendiren ve ekonomik kalkınmayı destekleyen stratejik bir öneme sahiptir. Uraloğlu, "Özellikle küresel ilişkilerin yoğunlaştığı bu çağda, havalimanlarının işlevi ve değeri her geçen gün artıyor" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak 2002’den beri sürdürülen sivil havacılık politikalarıyla, Türkiye'nin hava ulaşım ağı önemli ölçüde genişletildi. Uraloğlu, "Ülkemizi 23 yılda dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden biri haline getirdik" dedi. Bu süreçte, sivil havacılık faaliyetlerinin tarihi 20 Mayıs 1933’e kadar uzanıyor.
Uraloğlu, "Bugün son olarak geçen yılın ağustos ayında hizmete sunduğumuz Çukurova Uluslararası Havalimanıyla 58 havalimanımız bulunuyor" diyerek, Türkiye'nin havacılık sektöründeki büyümeyi vurguladı.
Yeni terminal binalarının açılışı, Antalya Havalimanı'nın kapasitesini artırarak, bölgedeki turizm potansiyelini de destekleyecek. Uraloğlu, "Bu yıl yolcu sayısının daha da artacağını ve yaklaşık 240 milyon yolcu taşınacağını öngörüyoruz" dedi.
Uraloğlu, ayrıca, Antalya Havalimanı'nın yeni terminal binalarının, yalnızca bir yapı değil; aynı zamanda misafirperverliğin buluştuğu abide yapılar olduğunu belirtti. Bu projeler, Türkiye'nin havacılık alanındaki başarısını pekiştirecek.
Uraloğlu, yaklaşık 927 milyon Euroluk yatırım gerektiren bu projeyi, devletin kasasından tek kuruş çıkmadan gerçekleştirdiklerini belirtti. Yatırımcı şirket, kira bedelinin yüzde 25’i olan 2 milyar 138 milyon Euro’yu KDV dahil peşin ödedi ve bu bedel daha çalışmalar bitmeden devletin kasasına girdi.
Bu projeyle, kamu kaynaklarını etkin kullanmanın ve özel sektör iş birliğiyle büyük eserler ortaya koymanın en güzel örneklerinden biri sergilendi. Uraloğlu, Antalya Havalimanı'nın yeni terminal binalarının, Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişimine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.