Kent Lokantaları: Ekonomik Çözümlerle Yüzlerce İnsana Umut Oluyor

Kent Lokantaları, İstanbul’da ve yurt genelinde yaygınlaşarak her gün binlerce insanın doymasını sağlıyor. Gezici Kent Lokantası, İstanbul Şişli’deki Astoria AVM’nin önünde hizmet vermeye başladı. Burada, 40 liraya yemek yiyen vatandaşlarla yapılan görüşmeler, uygulamanın önemini gözler önüne seriyor.
İstanbul’da yaşayan 81 yaşındaki Hüseyin Parla, yalnızca 4 bin 100 lira aylık sosyal yardım maaşı ile geçinmeye çalışıyor. Parla, “Bizi nasıl yönettiklerini bu uzun kuyruk ve bu ortam gösteriyor. Bizi yönetenler utansın. Diyecek bir şeyim yok. Onlar utansın biz değil.” diyerek yaşadığı zorlukları dile getiriyor. Ayrıca, “Bugün bir çorba içiyorsun 60 lira. Tek başıma yaşıyorum, yalnızım. Ben nasıl yemek yiyeceğim?” ifadeleri, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.
Diğer bir vatandaş olan 55 yaşındaki Naim Can, dışarıda 300-350 liraya yediği yemeği burada 40 liraya yediğini belirtiyor. Can, “Dışarıda 300-350 liraya yediğimiz yemeği burada 40 liraya yiyoruz. Öte yandan bu kadar da sağlıklı olup olmadığını bilmiyoruz.” diyerek fiyatların avantajına dikkat çekiyor.
Naim Can’ın arkadaşı Serdar Aksoy, “Gıda mühendisleri yapıyor. Hiç değilse güvenilir. Belli kalori ihtiyacına göre yapılıyor. Sağlıklı olduğunu düşünüyoruz.” diyerek yemeklerin güvenilirliğine vurgu yapıyor. Ayrıca, “Aile ekonomimize çok fazla katkı da yapıyor. Bugün askıda yemek de alacağız. İhtiyacı olan arkadaşlara da yardım edebiliyoruz.” şeklindeki sözleri, uygulamanın sosyal yönünü öne çıkarıyor.
Naim Can, “İnşallah bu tarz şeylere ülkede ihtiyaç kalmaz. İnsanlar rahat rahat yemeklerini alırlar.” diyerek geleceğe dair umutlarını paylaşıyor. Ayrıca, “Sonrasında hükümet, hemen aksiyon alıyor biliyorsunuz. Ya ‘silkeliyorlar’ ya da kayyum atıyorlar.” ifadesi, mevcut durumu eleştiriyor.
Gezici Kent Lokantası’nın diğer müdavimleri arasında kuryeler de bulunuyor. 30 yaşındaki Onur, “Süper bir uygulama. Biz kuryeyiz. Her yerde yemek yiyemiyoruz. Uygun olması da bizim için bu uygulamayı süper yapıyor.” diyerek uygulamadan memnuniyetini dile getiriyor. Onur, “Şu an 40 liraya iki tane ekmek alamıyorsun.” diyerek fiyatların artışına dikkat çekiyor.
Kent Lokantası’nı kullanan bir Japon vatandaşı da dikkat çekiyor. Türkiye’de bilişim işinde çalışan Japon, her gün Kent Lokantası’na bisikletiyle gelip 4 kap yemek alıyor. Yemekleri ve çalışanları çok sevdiğini belirten Japon, iki kap yemeği arkadaşına, ikisini ise kendine alarak ayrılıyor.
Şişli Kent Lokantaları görevlisi İlayda Topkaya, sadece Gezici Kent Lokantaları’nda günde bin 500 kişinin yararlandığını belirtiyor. Ayrıca, ‘askıda yemek’ uygulaması başlattıklarını ifade ediyor. Bu uygulama, ihtiyaç sahiplerine destek olmayı amaçlıyor.
Kent Lokantaları, ekonomik zorluklar yaşayan bireyler için önemli bir çözüm sunuyor. Uygulama, hem sağlıklı hem de uygun fiyatlı yemek imkanı sağlayarak sosyal yardımlaşmayı teşvik ediyor. Bu tür uygulamaların yaygınlaşması, toplumda dayanışma ruhunu güçlendiriyor.