Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti verildiğini duyurdu. 2025 yılına kadar bu sayı 5 bin 798'e ulaşacak. Bakan Uraloğlu, 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet ulaştırıldığını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti verildi.” dedi. Ayrıca, 233 yerleşim yerine daha mobil teknolojilerle hizmet götürmek üzere çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Bu hizmetlerin sağlanması, özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlar için büyük önem taşımaktadır.
Bakan Uraloğlu, “Özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımıza, 4.5G teknolojisi ile mobil ses ve geniş bant internet hizmetlerini, tüm maliyetleri karşılayarak götürüyoruz.” şeklinde konuştu. Bu projeler, Evrensel Hizmet Projeleri olarak adlandırılmaktadır ve geniş bir kapsama alanına sahiptir.
Bakan Uraloğlu, evrensel hizmete ilişkin çalışmaların 5369 sayılı ‘Evrensel Hizmet Kanunu’ ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde yürütüldüğünü belirtti. “Ülkemizde coğrafi koşullar bakımından ulaşımı zor olan yerleşim yerlerine, işletmeciler tarafından ticari olarak elektronik haberleşme hizmeti verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.” dedi.
Bu bağlamda, Bakanlık tarafından tüm altyapı kurulum ve işletme maliyetleri kamu kaynaklarından karşılanarak hizmetin götürülmesi sağlanmaktadır. Yerleşim yerlerinin önceliklendirilmesinde, kalıcı yerleşim olması ve nüfus dikkate alınmaktadır.
Bakan Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında bugüne kadar 3 proje ile 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, WiMax projesi ile 2 bin 44 yerleşim yerine sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet sağlandığını aktardı. “2024 yılında 59 ilde 229 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunuldu.” dedi.
Uraloğlu, “2025 yılı sonuna kadar ilave olarak 233 yerleşim yerine daha 2G ve 4.5 G mobil haberleşme hizmeti sunulmasını planlıyoruz.” şeklinde ekledi. Böylece, hizmet götürülen yerleşim yerlerinin sayısı 5 bin 798’e ulaşacak. Bu projeler, Türkiye'nin dijitalleşme hedefleri doğrultusunda önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.