Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Geleceğin Mühendisleriyle Buluştu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü 20. Yıl Özel Oturumu'nda Türkiye'nin ulaşım vizyonunu anlattı. Genç mühendis adaylarına önemli mesajlar veren Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi konumunun stratejik önemine dikkat çekti. Etkinlik, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Bakan Uraloğlu, etkinlikte yaptığı sunumda Türkiye’nin mega projeleri ile ulaştırma ve haberleşme yatırımlarını anlattı. “Vizyonumuz Türkiye Yüzyılı’nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla dünyada öncü olmaktır.” dedi. Geleceğin teminatının gençler olduğunu vurgulayan Uraloğlu, genç mühendislerin ülkeye önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirtti.
Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik uçuş mesafesindeki 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde olduğunu ifade etti. Bu durumun Türkiye’nin jeostratejik önemini artırdığını belirten Uraloğlu, Orta Koridor’un da merkezinde bulunmanın avantajlarını vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin bulunduğu konum itibariyle Orta Koridor’un da merkezinde olduğunu söyleyerek bu koridoru güçlendirmeyi planladıklarını kaydetti. Pekin’den çıkan bir yükün Süveyş Kanalı’ndan 35 günde, Ümit Burnu’ndan ise 45 günde Londra’ya ulaştığını belirtti. Kalkınma Yolu Koridoru tamamlandığında bu sürenin 25 güne düşeceğini ifade etti.
Zengezur Koridoru’nun önemine de değinen Uraloğlu, “Zengezur Koridoru Azerbaycan'dan başlayıp Ermenistan veya İran'dan sonra Nahcivan oradan da Dilucu ve Kars'tan gelip Bakü-Tiflis Hattı’na bağlanmış olacak.” dedi. Bu koridorun yapım çalışmalarının Azerbaycan tarafından devam ettiğini ve Türkiye tarafında da inşaat çalışmalarına başlanacağını belirtti.
Uraloğlu, 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yolun bugün 29 bin 730 kilometreye ulaştığını dile getirdi. Karayollarının sorumluluk alanındaki yol uzunluğunun yaklaşık 69 bin kilometre olduğunu belirten Uraloğlu, 77 ilin bölünmüş yolla bağlı olduğunu ifade etti. Otoyol uzunluğunu 3 bin 796 kilometreye çıkardıklarını kaydetti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin mega projeleri hakkında da bilgi verdi. “1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Zigana Tüneli gibi projeler hayata geçirildi.” dedi. Bu projelerin uluslararası kuruluşlardan birçok ödül aldığını belirten Uraloğlu, mühendisliğin estetikle buluştuğunu vurguladı.
Türkiye’de yaklaşık 14 bin kilometre demiryolu ağı olduğunu belirten Uraloğlu, yüksek hızlı demiryollarının 2 bin 251 kilometreye ulaştığını ifade etti. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Treni projesinin hızla ilerlediğini ve bu projenin tamamlandığında ülkenin tamamının 48 saatte gezilebileceğini söyledi.
Uraloğlu, Türkiye’nin 175 ülke ile hava ulaşım anlaşması olduğunu ve 58 havalimanı bulunduğunu kaydetti. 2003 yılında 34 milyon yolcu taşırken, bugün 230 milyon yolcu taşıyabildiklerini belirtti. Denizcilikte ise 217 liman olduğunu ve tersane sayısının 85’e çıktığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, 2035’de satılacak her iki araçtan birinin elektrikli olacağını öngördüğünü belirtti. Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 208 bin civarına ulaştığını ve şarj istasyonlarının sayısının 28 bin olduğunu ifade etti. “Şarj istasyonu olmayan ilimiz yok Türkiye’de.” dedi.
Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini ve otonom sürüşe gidecek bir sürecin altyapısının birkaç yıl içinde hayata geçirileceğini belirtti. Bu hedefler, Türkiye’nin ulaşım alanındaki geleceğini şekillendirecek önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.