Yenikent'e Ulaşımda Yeni Dönem: Başkentray Banliyö Hattı Uzatılıyor

img
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi'ni tanıttı. Proje, Yenikent'in 600 bin nüfusunu toplu taşımayla metropol sistemine bağlayacak.

Yenikent'e Ulaşımda Yeni Dönem: Başkentray Banliyö Hattı Uzatılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi ile Yenikent'e ulaşımı kolaylaştıracak önemli bir adım attıklarını duyurdu. Proje, Yenikent'in 600 bini aşan nüfusunu toplu taşımayla metropol sistemine bağlayacak. Ayrıca, Kazan Soda tesislerine bağlanacak iltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşınması hedefleniyor.

Uraloğlu, projenin genelinde yaklaşık yüzde 90 fiziki ilerleme kaydedildiğini ve altyapı ile üstyapı işlerinin bu yılın 3. çeyreğinde tamamlanmasının planlandığını belirtti. Proje, hem yolcu taşımacılığında hem de yük seferlerinde büyük bir dönüşüm sağlayacak.

Projenin Kapsamı ve Önemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi'nin detaylarını açıkladı. Proje, Sincan'dan başlayarak Yenikent'e kadar uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattı ile Yenikent'ten Kazan Soda tesislerine 4 bin 17 metrelik iltisak hattını kapsıyor. Bu hat, Yenikent'in 600 bini aşan nüfusunu hızlı ve güvenli bir toplu taşımayla metropol sistemine entegre edecek.

Uraloğlu, “Kazan Soda tesislerine bağlayacağımız iltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşıyacağız” dedi. Proje tamamlandığında, soda külü hızlı bir şekilde limanlara ulaştırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

Çalışmalar ve İlerleme Durumu

Projenin altyapı işlerinde yüzde 85, üstyapı işlerinde ise yüzde 44'lük bir ilerleme kaydedildi. Uraloğlu, “Proje kapsamında inşa ettiğimiz 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 adet aç-kapa tünelindeki işlerimizin yüzde 99’unu tamamladık” şeklinde bilgi verdi. Ayrıca, toplam 408 metre uzunluğundaki 4 köprünün inşasında yüzde 88’lik bir orana ulaşıldığı belirtildi.

Şu anda sahada 268 personel ve 127 makine ile 7/24 aralıksız çalışıldığını ifade eden Uraloğlu, “Tüm bu ilerlemeler ışığında, altyapı ve üstyapı işlerimizi bu yılın 3. çeyreği içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Demiryolları ve Gelecek Hedefleri

Uraloğlu, demiryollarının Türkiye için bir devlet politikası haline getirildiğini vurguladı. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğunun, 2028 yılına kadar 17 bin 500 kilometreye çıkarılması hedefleniyor. Bu kapsamda, yeni projeler üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Uraloğlu, “Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi, hem Yenikent bölgesindeki vatandaşlarımıza hızlı ve konforlu bir toplu taşıma imkânı sunacak hem de Kazan Soda tesislerinin lojistik kapasitesini artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi.

Bize Ulaşın